Followers

13 April 2010

:. MEMORI SILAM ~ kasut raya ~ .:



Kali ini aku nak citer tentang pengalaman di waktu kecil..
Hurmm..x silap masa tu umur aku baru je 9 tahun sewaktu kejadian ini berlaku.. Biasalah..nama pun budak-budak... Bila dapat sesuatu tu excited giler macam hape...
Bermula la kisah..time tu raya dah hampir menjelang tiba.. Jadinye..abah 
dah mula buat persiapan untuk anak2.. Haa..kalo di Felda warga peneroka akan berbelanja di kedai felda yg dikenali dgn nama D'Mart Trading.. Dijadikan citer..abah ada belikan aku kasut raya warna pink..(..huhu..cute giler..)..Tapi syg aku x muat kasut tu sbb saiznye besar skit... Jadi..abah simpan kasut tu atas atas periuk yg disusun tinggi atas almari...Mmg tinggi la utk aku nak amek kasut tu... Abah pun dah warning awal2 jgn diusik kasut tu sbb abah nak pulangkan semula dan tukar dgn saiz yang kecil... Aku time tu mmg gerun la dgn abah... Bagi aku abah adalah seorang yang amat garang dan mudah naik angin bila sesuatu x kena...
Ehehehe...dah nama pun degil..ape abah kata ada aku kisah... Jiwa aku meronta2 nak tengok kasut tu skali lagi... Aku bagitau adik aku... Dia melarang sbb takot abah marah..Kak Lela yang menjaga kami berdua pun ckp gak jgn panjat... Atas kedegilan yang ada dlm diri aku sedaya upaya memanjat dinding yang berpalang utk ambil kasut atas periuk tu...Bagi aku dapat tgok kejap pun jadilah sbb kasut tu cntik sgt..... Tu arr abah...sape suh beli kasut cute sgt.. kan akak dah langgar arahan..hihihihi..

Tiba waktu aku nak ke sekolah.. Time tu sekolah aku sessi petang masuk tengahari... Aku pun siap-siap la nak gi sekolah... Dan abah pun balik dari keje... Tetibe..abah perasan kotak kasut tu terbuka sikit... Haa..ape lagi...abah jerkah aku la... "Sape yang bukak kotak kasut tu??"..Aku senyap jee..Aku lari dari dipukul abah... Keliling umah aku lari..Aku tutup pintu..aku lompat tingkap terjun ke bawah..last2 aku tertangkap jugak... Ape lagi.....abah amek hanger besi pukul aku...Uwaaaaaa!!!!!...abah pukul aku.... Mmg giler ahh...sampai terkencing2 aku dibuatnye... Adik aku diam je... Last2 dia sound aku..."..tu la ko kak..kan aku dh ckp..jgn bukak..ko degil.."..Huhuhu...sedihnye aku waktu tu... X pasal2 kena pukul sampai terkencing2... Siap kena lap sendiri tuu.. Pastu terus kena gi sekolah...tersedu2 nangis... 

Itu la pengalaman aku yang paling dasyat dalam idup aku... Sampaikan bagi aku abah tu musuh.. Abah membeza-bezakan kasih syg dia antara aku dgn adik aku.. Pada anggapan aku abah x sygkan aku langsung...Hinggalah satu hari aku ckp dgn mak.. "..abah tu nape mak...x sygkan akak langsung...asyik abang je..akak ni bukan anak dia ke??.."...hahaha...sound direct tu...Lepas apa yg aku luahkan abah jadi baik dgn aku.. Dia bagi perhatian pada aku... Tiap ulangtahun dia akan buat kejutan utk aku.. Sape sangka kan??...Aku cukup terharu... Sejak itu la hubungan aku dgn abah makin rapat hinggalah kehari ini....

Bagi aku...ape yang abah buat dan lakukan pada aku selama ini adalah untuk mengajar aku menjadi manusia yang lebih baik... Terima kasih abah.... ;)

2 comments:

Nashays said...

rindu lak kat abah..huhuhu...:P

RaMa2UnGU said...

hohoho....

ayah kite pun mmg garang gak..dulu mmg tak rapat ngan ayah..skarang ni boleh la burak22 dah psl everything...